FANDOM


Jag gjorde egen pizza för ett tag sedan och det blev rätt bra. Tänkte jag skulle skriva ner någon sorts grundrecept och lite tips jag har samlat på mig, inte precis några revolutionerande grejer men bra att komma ihåg till nästa gång.

Kalljäst deg, stulen rätt av från VK:

Till två stora eller fyra mindre pizzor, för fyra personer.

Du behöver:

8,5 dl vetemjöl

10 g jäst (1/5 jästbit)

1,5 tsk salt

2 tsk socker

3 dl kallt vatten

2 msk olivolja

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i köksmaskinens skål. Kör maskinen i ungefär åtta minuter. Självklart kan du blanda degen för hand också, eller med elvispens degkrokar i en bunke.

Täck över med plastfolie och låt degen stå i kylskåpet mellan 12 och 24 timmar. Tänk på att den jäser och blir tre gånger så stor.

Tomatsås, stulen från Paolo Roberto. Jag måste verkligen trycka på det där att låta den koka en timma, det blir något helt annat:

Edit

 • 400 g passerade tomater
 • 400 g krossade tomater
 • 1 st gul lök
 • 4 st hela vitlöksklyftor
 • 10 st strimlade basilikablad
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar
 • 1 nypa socker
 • 3 msk olivolja
 1. Värm upp oljan i en kastrull. Skala och halvera den gula löken och låt lökhalvorna tillsammans med vitlöksklyftorna långsamt fräsa i oljan, utan att de tar färg. Tillsätt tomater, basilika, salt, peppar och socker.
 2. Låt tomatsåsen koka under lock på svag värme i ca 45 minuter. Plocka upp och kasta den gula löken och vitlöksklyftorna.

En riktig bakugn har en stenhäll som håller många hundra grader och alltså inte förlorar värme för att man slänger in några ynka pizzor. För att få lite av den effekten kan man använda en pizzasten, eller en upp- och nedvänd gjutjärnspanna som man värmer med ugnen. I brist på det kan man åtminstone förvärma plåten. Min idé är att köpa en stenplatta för trädgården och baka pizzor på, kostar 30:- istället för 150 :-)

Sätt ugnen på max med sten/panna/plåt i. Kavla ut degen tunt på bakplåtspapper. Bre på tomatsås, strö över riven ost och lägg sen på resten av ingredienserna. Detta för att inte osten ska bilda en tråkig skorpa. Dra över pappret med pizzan till den heta plåten och grädda, tar bara några minuter.

Just ja, och låt marinerade champinjoner vara en av ingredienserna. Blir jättegott, inte alls som den där trista skivade svampen man brukar få.

Inspiration

http://www.vk.se/1135274/gor-godaste-pizzan-hemma?mobil

http://www.koket.se/paolo_roberto/varmratter/gronsaker__potatis_och_andra_rotfrukter/gnocchi_di_patate_con_salsa_di_pomodoro__gratinati_al_forno/