FANDOM


Jag fick med mig en sån här en gång när jag varit hos mamma och skulle ta bussen tillbaka till Linköping där jag bodde då, det satte spår. När jag nu skulle göra det själv kunde hon inte hitta receptet men tillsammans listade vi ut ungefär hur det ska gå till. Nästan det viktigaste är att den ska ligga i press, det blir fantastiskt när smakerna blandas och går ut i brödet!

P 20160328 075845

Ingredienser

Ciabatta, grönsakerna räcker till åtminstone fyra. Ciabatta betyder toffel.

1 aubergine

1 zucchini

2 röda paprikor

En fetaost

Timjan, ett par teskedar torkad eller en näve färsk

Olivolja, vitlök, salt, peppar

Tillagning

Skär paprikan i fem cm breda bitar och lägg på en plåt. Pensla dem med olja och stoppa in i 250° ugn i 15-20 minuter tills skalet svartnar och får blåsor. Lägg bitarna i en liten skål och täck med plast tills det bildas kondens. Dra av skalet och strö på lite flingsalt.

Skär zucchini och aubergine i 1/2 cm tjocka skivor och lägg ut på plåt(ar). Salta försiktigt och låt stå en liten stund tills det bildas små vattendroppar på ytan; om man drar ur lite vätska innan så kommer de få en mer grillad smak istället för att kokas i sin egen saft.

Blanda 1/2 dl olivolja med två pressade vitlöksklyftor, nymalen svartpeppar och timjan. Pensla skivorna med oljan och stoppa in högst upp i ugnen, 200° i tio minuter. Häll den överblivna oljan över den grillade paprikan, utan den råa vitlöken på botten om man inte är väldigt rädd för vampyrer.

Dela tofflorna och lägg ett lager vardera av feta, zucchini, paprika, och aubergine. Om man vill kan man droppa eller pensla på resten av den smaksatta olivoljan. Slå in mackorna i plast och lägg i press minst en timma men gärna över natten. Det behöver inte vara hårt, mjölkpaket räcker bra.

Förbättringar?

I det försvunna originalreceptet var det getost, det hade jag inte hemma men det är säkert gott om man gillar smaken av get. Den är ofta lite syrligare och har mer smak och det tror jag vore bra.

Man borde kunna slänga ner aubergine och squash i en skål med oljan och bara blanda runt istället för att pensla dem. Jag är lite rädd att auberginen skulle suga upp alltihop men kanske.

Eventuellt kunde man droppa lite lite citron över eller blanda några droppar i olivoljan, tror det vore bra med lite syra. Eller droppa över en vinägrett med balsamvinäger, se sista länken nedan. Det gör jag nästa gång!

En annan idé är att stoppa i oliver eller soltorkad tomat, men ärligt talat var det fantastiskt ändå.

Inspiration

http://www.kokaihop.se/recept/grillad-aubergine

http://www.ica.se/recept/grillad-paprika-714863/

http://www.larsafoods.se/recept/meze-och-ovrigt-smaplock-huvudratt/rostad-squash-med-olivolja

http://www.ica.se/recept/minibaguette-med-rostade-gronsaker-och-fetaost-630196/

http://www.ezrapoundcake.com/archives/3836