FANDOM


Fram till att jag köpte elvisp för några månader sedan hade jag aldrig gjort något majonnäsaktigt förutom aioli. Det ska smaka bra mycket vitlök för att jag ska tycka det är värt att göra för hand.

Nu hade jag köpt hem ett litet paket med skivad rostbiff som pålägg och tyckte det skulle passa bra att lägga grunden på smörgåsen med majonnäs och senap - et voilá, senapsmajonnäs.

Ingredienser

1 äggula

1 msk dijonsenap (gray poupon)

1 msk svensk senap (Edvins)

1 krm salt

1 krm citronsaft

1-2 dl neutral olja

1 elvisp - avlägsna innan servering

Tillagning

Rör ihop äggula och senap i en skål och låt stå en stund så det kommer upp i rumstemperatur, det är viktigt för att de ska binda med oljan. Om du förvarar oljan också i kylen borde det gå fint att börja vispa på en gång.

Eftersom senap är ett sånt bra emulgeringsmedel är det här otroligt mycket lättare och mindre känsligt än aioli. Vitlök funkar lite på det sättet men man måste nog ha ganska stora mängder och väldigt finkrossad - nästa gång jag gör aioli ska jag försöka mortla den istället för att pressa. Men det var en parentes.

Sätt igång och elvispa och börja ha i oljan, först droppvis och sen i en tunn stråle. Jag hällde oljan på själva visparna och då verkade den gå in i majonnäsen på en gång. Fortsätt tills du har så mycket du vill ha, det binder förvånansvärt mycket. Jag tror jag hade i ungefär 1,5dl, mer än en iaf. Smaka av med salt och citronsaft och eventuellt honung; en del svensk senap är väldigt vinägerstark och då behöver man förstås inte någon citron. Den mesta svenska senap är väldigt söt så jag tvivlar på att man behöver söta.

Man kan använda det som sås, eller istället för smör på smörgåsen så kan man iaf inbilla sig att man inte är onyttigare än vanligt.

Förbättringar?

I köpt dijonnaise har de använt hälften grovkornig senap och det är ganska snyggt om inte annat, det ger lite mer struktur också.

Inspiration

http://www.tasteline.com/recept/dijonaise/

http://www.sainsburys.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/gb/groceries/maille-dijonnaise-200ml?storeId=10151&msg=&langId=44&krypto=nYNV4SVO0h95IS9KeL7n%2FBroxpZGS6rZlVjqCpUuWZleHmiG8sv2F70qD49d9f2AMVOi7FdgfxGi%2BuAsMgn1bKC1pXgnPXtW1H2E9S8I9RWqE74HIxZN3zhP8wkTV%2BvcgSIAKdQ6e3u9fDZne24KcxPSDAzHPvHYUXTSyqRsSec%3D&ddkey=http%3Agb%2Fgroceries%2Fmaille-dijonnaise-200ml